Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL

Barakude nadigrale Srbiju za polufinale SP-a!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 29.06.22. | 15:53

Veliki vaterpolski klasik otišao je na stranu Tuckovih izabranika

Popis izbornika Ivica Tucka za Svjetsko prvenstvo u Budimpešti podignuo je dosta obrva u sportskoj javnosti. Tucak se odlučio na radikalan redizajn vaterpolske selekcije, unio je svježe krvi i prihvatio rizik koji dolazi s tim. No, očito je kako je za sada – pogodio. Hrvatska je u potpunosti nadigrala Srbiju i pobjedom 14:12 ovjerila kartu za polufinale SP-a!

Početak, međutim, nije dao naslutiti da će utakmica biti ovako efikasna. Obje momčadi su bile nervozne, puno griješile u napadu, ali obrane su bile nemilosrdne. Kao i vratari, Popadić i Mitrović.

Hrvatsku je na startu utakmice, osim vratara Popadića (koji je na kraju skupio 12 obrana) nosio Marinić Kragić. On je, uostalom, zabio prvi pogodak na utakmici. Nakon toga su uslijedila tri pokušaja Srba u istom napadu, ali je Hrvatska obrana na čelu s vratarem Popadićem otklonila opasnost.

Popadić je nakon pet minuta već sakupio pet obrana, no na drugoj strani suigrači nisu uspijevali kapitalizirati njegovu sjajnu igru.

Dobar je bio i Mitrović, na minutu i pol do kraja prve četvrtine Krapić je na ziceru pogodio vratara Srbije u glavu. Uslijedio je kontranapad nakon kojeg je Rašović pogodio za izjednačenje.

Hrvatska se u drugoj dionici i dalje mučila u napadu, teško je pronalazila rješenja, ali srećom ista je stvar bila i kod Srba koji nisu uspijevali pronalaziti svoje centre.

Golovima Žuvele i Marinića Kragića Hrvatska se dignula na plus dva (3:2), za Srbe je u međuvremenu zabio Vico, da bi na kraju poluvremena Hrvatska otišla s prednošću od 5:4.

Odmah na početku drugog dijela je Hrvatska ostala s igračem manje, da bi Srbija zatim na brzinu izjednačila preko Subotića na 5:5. Zatim je Hrvatska proigrala u napadu – Vukičević je pogodio izdaleka, a Krapić dignuo na 7:5.

Harkov, Fatović i Vrlić su zatim odigrali najljepšu akciju na utakmici koju je se druge stative u mrežu zakucao Vrlić za 8:5 na nešto manje od pet minuta do kraja. Srpski izbornik Savić pozvao je nakon toga time out.

Uslijedio je novi igrač za Srbe i prvi pogodak Mandića na utakmici (8:6).

Ipak, Lazić je imao malo drugačije planove i nakon isključenja srpskog igrača, vratio Hrvatsku na plus tri (9:6). Mandić se, međutim, razigrao i zabio sjajan pogodak izvana kojim je iznenadio i obranu i Popadića.

Hrvatska je imala igrača više u novom napadu, Fatović je lobom pogodio gredom, da bi na drugoj strani Srbija zaradila peterac iz kontre i Mandić je sigurnom realizacijom povezao svoj treći pogodak za samo minus jedna Srba (9:8).

Lazić je na drugoj strani u gol pretvorio asistenciju Harkova za 10:8, a Rašović vratio neizvjesnost za 10:9 na ulasku u zadnju dionicu.

Nakon minute igre u zadnjoj četvrtini Bukić je provukao loptu uz prvu stativu i dignuo prednost na dva razlike (11:9), da bi odmah uzvratio Rašović.

Žuvela je nakon toga izvana pogodio „žabicu“ za plus dva Hrvatske (12:10). Hrvatska je zaigrala sjajno u tim trenucima – nova lopta je stigla na centarsku poziciju odakle je Bašić pogodio za 13:10.

Na dvije minute i 20 sekundi do kraja, Radulović je pogodio same rašlje i vratio nadu Srbima.

A onda i potez utakmice, u trenutku kada je curio napad, a Srbi već jurili u kontru, Fatović nevjerojatnim lobom pogodio za 14:11 na 1:45 do kraja utakmice. Mandić je novim golom izvana ponudio tračak nade za Srbe na minutu do kraja (14:12), ali Hrvatska se obranila za polufinale SP-a.

Tamo čeka pobjednika okršaja između Španjolske i Crne Gore.


Tagovi

Hrvatska vaterpolska reprezentacija

Ostale Vijesti